Фестивал поезије младих у Врбасу, најзначајнија поетска манифестација у региону, одржаће се и ове године у септембру због пандемије корона вируса, од 21. до 25. септембра.

Према речима секретара Бранислава Зубовића, Фестивал који ове године прославља 53. рођендан, окупиће песнике, књижевне критичаре, музичаре и победнике 51. и 52. манафестације који ће на овогодишњем сусрету најбољих младих песника имати и промоције својих књига.

"Фестивал почиње у уторак, сталним програмом 'Излет у прозу'. Биће представљен књижевни опус Владимира Пиштала, књижевника и управника Народне библиотеке Србије. О његовом стваралаштву говориће Милета Аћимовић Ивков и Ненад Шапоња. У музичком делу програма наступиће хор 'Св. Серафим Саровски'. У среду, у програму 'Портрет песника' своје стихове говориће Благоје Баковић. У четвртак, на песничкој вечери гостију Фестивала поезије младих своје ће стихове говорити Милош Јанковић, Драгица Стојановић, Снежана Николић, Давид Кецман Дако, Зоран Ђерић, Емсура Хамзић и Ђорђе Нешић, уз музичку пратњу Немање Нешића, кантаутора из Новог Сада.

У петак, публици ће бити представљене књиге две победнице Фестивала поезије младих, 51. на коме је победила Амина Хрнчић, и 52. на коме је победила Анђела Пендић. О њиховим књигама поезије говориће Снежана Николић и Горан Лабудовић Шарло. Последњег дана Фестивала, у суботу, публика ће имати прилике да присуствује промоцији нових књига врбаских песника Александра Семакина и Борислава Гвозденовића, о њиховим књигама говориће Милица Миленковић. Завршно вече 53. Фестивала поезије младих по традицији биће одржано у сали биоскопа 'Југославија' на коме ће наступити десет младих песника, финалиста овогодишњег фестивала, након чега ће жири на чијем је челу Перо Зубац, прогласити лауреата, и доделити другу, трећи и награду 'Станко Симићевић'. У музичком делу програма публици у Врбасу представиће се Ана Станић", саопштио је Бранислав Зубовић, секретар ФПМ.