У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба цртежа Наталије Стаменковић и Александре Стојановић под називом "Простори светлог и тамног". За љубитеље уметности изложба ће бити доступна до 18. августа 2023. године.

Александра Стојановић (1999, Сурдулица) је дипломирала на Факултету уметности Универзитета у Нишу, на одсеку Сликарство. Тренутно је на Мастер студијама у класи проф. Братислава Башића. 

Наталија Стаменковић (1999, Ниш) је завршила Факултет уметности Универзитета у Нишу, на одсеку Сликарство. Тренутно је на Мастер студијама у класи проф. Катарине Ђорђевић.

"Креативни идентитет две младе уметнице, поетичка различитост или успостављање могућих релација у ликовној уметности и стваралачком процесу којем су посвећене, њихова преданост и сазревање у истој класи на факултету, елементи су на основу којих је могуће започети ишчитавање радова који чине ову поставку. Евидентан је њихов динамичан однос према цртежу и у истраживању линије. Он обележава не само активности на студијама, већ је основ сада већ препознатљивих ауторских токова Александре и Наталије.

Природа и окружење у актуелним радовима Наталије Стаменковић засновани су на перцепцији отворених визура, широких вода и карактеристичних флуидних планова. Пејзаж који је базиран на виђеној или имагинарној сцени, пажљиво је конципиран. Токови који меандрирају и који каналима завршавају у пространству без граница, откривају статичне воде окружене високим травама. Својом сценичношћу читав пејзаж испуњен је узнемирујућом атмосфером одсуства живота. Нада да је дубоко у води опстала клица живота, ипак и даље постоји. И управо тако виђена и приказана природа, недвосмислено указује на потребу уметнице да се суочава са властитим дилемама и да стално промишља. Она је основ њених свеукупних активности, често несигуран простор трагања са неизвесним ишодом. У исто време, поетика која је пред нама открива ауторку отворену за изазове, спремну на нужност сталног кретања и промена..." (Слободан Радојковић)