У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отварена је изложба слика Мартина Јонаша, уметника који се сматра родоначелником наивног сликарства.

Мартин Јонаш (1924 - 1996), живео је и стварао у Ковачици. "Његова платна обојена су посебном сликарском филозофијом. Тежачки живот сељака представља са хипертрофираним екстремитетима људи, по чему постаје препознатљив и признат у свету наиве. Поред сликара Јана Сокола, насликао прву слику у духу наиве у Ковачици 1953. године. Сликао је уља на платну, правио цртеже, линорезе, дуборезе. Највише је сликао жанр мотив, али у његовом богатом стваралачком опусу налазимо и портрете, ведуте, анималистичке мотиве, фигуре као и пејзаже. Један је од најпознатијих сликара наивне уметности са ових простора. Био је члан Галерије наивне уметности од 1952. године".

О изложби у Врбасу говорили су представници Удружења "Наива арт култ" - Марија Распир, потпредседница удружења и сликарка, и Бошко Недељков, председник Удружења и колекционар. У име домаћина, Ликовне галерије КЦ Врбаса, присутне љубитеље наиве поздравила је Исидора Миљанић, мастер вајарства.

Изложба је отворена до 21. маја.

Извор: vrbas.net