Други дан 54. Фестивала поезије младих донео је љубитељима књижевности прилику да се у традиционалном програму „Портрет песника“ упознају са поезијом Мирослава Алексића, песника из Врбаса чије је име на вишеструк и нераскидив начин трајно везано за Фестивал.

„На Фестивалу поезије младих био сам све; био сам учесник, члан жирија, секретар Фестивала, председник Савета ФПМ, а сад сам дошао у оно време, ваљда то и године обезбеде човеку, да се овде приређује 'Портер песника' посвећен мом књижевном раду. Размишљајући о овој вечери данас сам се присетио портрета посвећених Изету Сарајлићу, Матији Бећковићу, Рајку Петрови Ногу и другим песницима, које сам организовао сам или са пријатељима Ђорђом Сладојем и Благојем Баквићем, и просто имам неке чудне осећаје, све је то тешко описати. Неки кругови се затварају, од првих песма исписаних управо у овој Гимназији, до фестивалског 'Портрета песника' на истом месту. Мој песнички живот никада није био активнији него сада, и у смислу објављивања књига, и у смислу књижевних наступа. Прошле године сам објавио две књиге, једна је била изабраних песама, добио сам 'Змајеву награду' Матице српске за 2021. годину, и можда је ово врх каријере. 'Портрет песника' доживљавам као још једну награду, кроз њега су прошла имена од класика српске и југословенске поезије, до најбољих савремених песника, тако да осећам велику част“, рекао је Алексић.      

„Портер песника“ Мирослава Алексића „осликали“ су професор Јован Делић и песници Ђорђо Сладоје и Благоје Баковић. Алексић је песник завидног опуса који је у књижевности присутан више од тридесет година и у његовом стваралаштву може се пратити континуитет, развој и зрење. Његово књижевно знање омогућава му да се слободно креће кроз нашу и светску поезију и традицију, и песник успешно у фину сагласност доводи ученост, надахнуће, језичко осећање и стилску вештину, речено је између осталог.   

Песнику из Врбаса приређено је синоћ и једно изненађење; председник општине Предраг Ројевић поклонио је Алексићу гусле за свеукупни допринос српском песништву и очувању српског језика, али и за све учињено за развој и успешно трајање најзначајније врбаске културне манифестације – Фестивала поезије младих.