Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - изложба "Шешири из колекције Музеја Војводине", свечано је започео данас у 13.00 часова, у Градском музеју Културног центра Врбаса.

Ауторка изложбе Милкица Поповић, историчарка и музејска саветница, истакла је да је за ову прилику изложено више од 40 шешира из XX века, као и неколико модних листова из XIX. "Ради се о мушким, женским и дечијим шеширима, такође и шеширима за лето и зиму, које су израђивали наши и инострани произвођачи. Кориозитет је један дечији шешир из 1925. године који потписује модна кућа Коко Шанел. Мода из Париза и Беча стизала је преко Будимпеште до наших градова, посебно захваљујући модним листовима, а неке од њих изложили смо и овде, у Градском музеју Врбаса", рекла је Поповић.

Изложбу је отворила мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине, са којим Градски музеј Врбас има дугогодишњу плодотворну сарадњу. Испред локалне самоуправе отварању изложбе присуствовале су Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, и Маја Милинић, помоћница председника општине за образовање, као и директор Културног центра Врбаса Бојан Периз. Окупљене на отварању поздравила је Весна Гргуровић из Градског музеја Врбаса.

За љубитеље шешира изложба је доступна до 5. јуна 2023. године.

 

Извор: vrbas.net