Тамара Пантовић, песникиња из Београда, победница је 55. Фестивала поезије младих у Врбасу, одлука је жирија којим је председавао песник Перо Зубац. Другу награду својим стиховима заслужио је Амар Личина из Новог Пазара, а трећу Раде Шупић из Лазаревца. Ове године награда "Станко Симићевић", која се додељује најмлађем финалисти, припала је Дуњи Вулић из Костолца.

"Имали смо 87 рукописа, што значи 870 песама смо прочитали. Било је прилично уједначених рукописа, а када смо дошли до 20 у последњем читању, постало је врло неизвесно кога изабрати. Определили смо се за ових 11 зато што они у себи носе, свако понаособ, одређену, веома квлитетну мисаону, значајну поруку, са одличним сликама. Оно што одликује ову генерацију песника, бар код нас и ове и прошле године, су веома уверљиве слике, што значи да читају, да размишљају, да имају свој став и своје мишљење, и ми смо то охрабрили. Награђени су одиста најбољи; Тамару Пантовић пратимо, пратимо њен раст и развој, у њој живи песник изузетне снаге и веома брушеног стила и језика, Амар Личина је већ формирани песник и драго нам је што конкурише овде, и добили смо Радета Шупића као трећенаграђеног; то је песник у узлету и тај лет ће, надам се, ова награда да потврди и ојача. Верујемо и у осталих осам финалиста који су се појавили у Врбасу, надамо се да ћемо их видети и наредне године, ту почива велики квалитет и нада и радост да добијамо генерације песника у којима ће читаоци заиста уживати. Песник без читалаца је веома натегнуто стање у култури и уопште", оценио је Горан Лабудовић Шарло, члан жирија Фестивала поезије младих. Уз Зупца и Лабудовића, чланица жирија била је и Снежана Николић.

"Ово ми је други пут да сам у финалу Фестивала поезије младих. Претходне године освојила сам другу награду, а ове године послала сам песме само са жељом да се вратим у Врбасу и упознам још нових људи са којима делим иста интересовања, и што се догило поново. Врбас је једно дивно искуство, људи са којим се овде налазим су изузетни, и треба се враћати. Срећна сам због награде и већ сада имам нешто што је, уз обавезну дораду, скоро спремно за објављивање", рекла је Тамара Пантовић.

И Амару Личини други је пут да је учесник финалне вечери Фестивала поезије младих. "Уживање је бити у Врбасу. За награде нисам бринуо, нисам размишљао о њима, али у Врбасу се увек деси нешто лепо", рекао је непосредно након примања плакете млади песник Личина.

Раде Шупић је истакао да је срећан због награде, али да је, ипак, први осећај који га преплављује задовољство због боравка у Врбасу, због пријатеља са којим проводи време. "Мени овај догађај даје велику енергију. Када престанем да пишем ја дођем у Врбас, наравно непланирано, стигнем до финала, и онда увек после Врбаса напишем циклус или рукопис који се стално приширује. То очекујем и после овог фестивала", рекао је Шупић.

Дуњи Вулић је ово финале било прво, стигло је након и прве пријаве, и није крила задовољство збор реакција на које је наишла њена поезија. "Мој први утисак је заједништво које влада овим Фестивалом. Све што смо радило радили смо заједно, делили смо поезију, упознавали се међусобно, и онда овај тренутак када сазнајемо имена најбољих прође потпуно опуштено, најпре зато што се познајемо као људи, иако је све то кратко. Свако је дао неки допринос овој вечери и пресрећна сам због искутава која сам стекла у Врбасу", рекла је Дуња.

Награде најбољима уручили су Перо Зубац, председник жирија, и Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих. У музичком делу програма наступао је Краљ Чачка, а присутни су имали прилику да чују и врбаске гимназијалце који су рецитовали песме из школског листа Млади дани. Ове године обележава се 70. годишњица од појаве првог броја популарног листа ученика и професора Гимназије "Жарко Зрењанин".

Извор: vrbas.net