На XXI Сабору играчких ансамбала Србије, који је управо завршен у Ваљеву, фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса награђен је најсјајнијим одличјем - "Златни опанак".

Пажњу жирија и публике посебно је изазвала кореографија "Игре из околине Ниша", аутора и уметничког руководиоца Жарка Пејовића, уз музички аранжман Николе Побора и руководиоца оркестра Зорана Милића. Ово је још једно у низу вредно признање за фоклораше из Врбаса у последње две године, чиме се доказује посвећен и одличан рад на пољу очувања народне музичке традиције и наслеђа.

А да би се стигло до професионалих успеха попут овог у Ваљеву, потребно је кренути на време и годинама упорно вежбати, играти и певати. Будући носиоци признања у суботу су се окупили на Општинској смотри дечијег фоклорног стваралаштва, одржаној у Куцури.

У организацији Културног центра Врбаса и подршку локалне самоуправе, одржана је смотра на којој је учествовало седам дечијих флколорних група, а на Зонску смотру у Кули пласирале су се четири. Међу њима је дечији фолклорни ансамбл из Врбаса који се представио "Играма из Мачве" и "Играма из Брусника", уметничке руководитељке и ауторке кореографија Јоване Вујчин Мажић. Такође, играјући Јованину кореографију "Личко вујање", до Зонске смотре стигла је и фолклорна група ОШ "Братство јединство", коју воде учитељице Мелита Милатовић и Јована Перовић. Пласман је изборило и КУД "Жетва" из Куцуре, уз кореографију "Русинске игре". Уметничке руководитељке ове групе су Катарина и Александра Хорњак. 

Извор: vrbas.net