Изложбом о средњовековом манастиру Манасија у Градском музеју Културног центра Врбаса почела је дводневна манифестација "Теодорини дани", посвећена промоцији средњовековног историјског и културног наслеђа. Ово је други пут да Врбашани имају прилику да присуствују програмима у оквиру манифестације која је названа именом ћерке кнеза Лазара Хребељановића, која је била прва жена Николе млађег Горјанског, великаша коме је краљица Угарске Марија 27. септембра 1387. даривала посед на ком је израстао Врбас. Овај датум остао је забележен у писаним изворима по првом спомињању појма средњовековног Врбаса – Орбаспалотаје.

Изложбу је у присиству Милана Мицића, заменика покрајинског секретара за културу, и Смиљане Додић, музејског саветника и археолога у Завичајном музеју Јагодине, отворио Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Теодорини дани значајни су за промоцију Врбаса и археолошког налазишта Шуваков салаш – Клиса, која има све потенцијале да кроз наставак истраживања локалног средњoвековног наслеђа у будућности постане значајна туристичка дестинација. Манифестација је нашла своје место у Стратегији развоја културе општине Врбас и добила је подршку локалне самоуправе. Општина Врбас ће и у будућности бити подршка свакој манифестацији и иницијативи која оснажује и богати културни идентитет наше општине. Теодора је ћерка кнеза Лазара који је Србију на небо и у бесмртност издигао, оног Лазара који је Србији дао печат вечне праведнице, Лазара из чије жртве је поникла видовданска етика, Карађорђе, Стеван Синђелић, Живојин Мишић, Степа Степановић, Горан Остојић из Бачког Доброг Поља, који се, следећи златну нит јунаштва косовских витезова жртвовао на Кошарама. Занимљиво је поменути да званична историја наше општине почиње две године пре Косовског боја, на ком ће се Теодорин отац Лазар у бесмртнике узвисити", рекао је Глушац.

Манифестација "Теодорини дани" почела је 27. септембра, управо на датум када се 1387. године Врбас по први пут помиње у писаним изворима.

"Поводом 'Теодориних дана', које организујемо по други пут, у складу са темом одлучили смо да наши гости буду колеге из Завичајног музеја из Јагодине, са изложбом 'Манасија'. Ради се о задужбини Деспота Стефана Лазаревића, брата Теодоре Лазаревић, којој је наша манифестација посвећена. Изложба за тему има упознавање са процесом археолошких истраживања у манастиру који је спроводио Завичајни музеј. Смиљана Додић, једно од руководећих стручних лица у овом послу, осмислила је изложбу као вођење кроз развој свих истраживања, до којих се сазнања дошло, како је пронађен гроб Деспота Стефана, како је прикупљен читав мобилијар ствари из свакодневног живота, из живота војске, јер је Манасија била утврђени манастир, приказан је живот манастира кроз средњи век. Смиљана Додић провела је присутне кроз цео процес, како је све почело, како се радило, а додатно се много тога може сазнати и пратећи паное и брошуре које смо припремили", рекао је Павле Орбовић из Градског музеја Врбаса.

О значају манифестације "Теодорини дани" говорио је и Милан Мицић, заменик покрајинског секретара за културу.
Извор: vrbas.net