Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове јесени организоваће по први пут културну манифестацију "Теодорини дани". За дане одржавања манифестације изабрани су 27. и 28. септембар, као подсећање на 27. септембар 1387. године када је први пут у писаним изворима забележен појам средњовековног Врбаса – Орбаспалотаје.

Под именом Теодора крије се ћерка српског кнеза Лазара Хребељановића, иначе прва жена Николе млађег Горјанског коме је краљица Угарске Марије у знак захвалности, управо на овај датум, даровала тадашњи Врбас и друге поседе. Циљ "Теодориних дана" је промовисање средњовековног наслеђа Врбаса које се везује за археолошко налазиште Шуваков салаш – Клиса, развој културног идентитета Врбаса и учвршћивање позиције Врбаса на туристичкој мапи Србије и региона.

"Резултати археолошких истраживања први пут забележених још 1902. године, указују на изузетан значај насеља и његове материјалне културе, као и положај у односу на средњовековну Србију и Европу. Развојем музејске делатности у Врбасу као и друштвеним променама које су последица транзиције, створили су се услови да се обогати идентитет општине. До сада препознат као развијен индустријски центар Врбас има бројне предуслове да се идентификује као центар богатог културног наслеђа, а улога манифестације јесте да се нагласи његов културни идентитет. Поред ликовних и књижевних стваралаца, у Врбасу треба да се окупљају и презентују своја достигнућа научни радници и стручњаци из области заштите и очувања материјалног културног наслеђа: архитектуре, историје, историје уметности, археологије, етнологије", саопштено је из Градског музеја Врбаса.

Средњовековни Врбас први пут се помиње у Даровници краљице Марије Угарске 27. септембра 1387. године. Тадашњи Врбас под називом Орбаспалотаја краљица Марија даровала је, уз низ других поседа, у знак захвалности, угарском великашу Николи млађем Горјанском, који је носио титулу бана, нешто касније и највишу, титулу палатина. За историју Врбаса изузетан је податак да је прва жена Николе млађег Горјанског била ћерка кнеза Лазара, Теодора. Познато је да је Лазар Хребељановић поред два сина имао и пет ћерки: Мару (Вук Бранковић), Драгану (Јован Шишман), Јелену (Ђурађ Страцимировић Балшић, Сандаљ Хранић), Теодору (Никола Горјански) и Оливеру – Деспина (Султан Бајазит).

Дугогодишња археолошка истраживања иницирао је Музеј Војводине давне 1984. године и она, уз укуључивање Градског музеја у Врбасу, трају до данас. Значај истраживања потврђује и препознатост пројекта од стране Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу који га, поред локалне самоуправе, у континуитету фанансијски подржавају. Материјал са налазишта је већим делом конзервиран и презентован у сталној поставци Музеја Војводине и Градског музеја у Врбасу.

Историјски подаци као и резултати археолошких истраживања упућују на закључак да је Врбас био важан културни, економски и трговачки центар лоциран на воденом и земљаном путу између средњовековне Европе и Србије, место на коме су се сусретали културни утицаји истока и запада, севера и југа, што је материјалној култури тадашњег насеља и становништва давало посебну карактеристику која се у виду мултикултуралности, мултиконфесионалности и мултиетничности препознаје и данас.

Организатор је припремио и утврдио програм I "Теодориних дана"

Градски музеј, 27. септембар у 18.00 часова - музички програм Мина Момчиловић Белић, харфа

Округли сто:

  • Проф. др Ђура Харди, Филозофски факултет Нови Сад: Великашка породица Горјански и Србија
  • Весна Тодоровић, ЈУ Музеји и галерије Никшић: Лик Јелене Лазаревић – Балшић у прозном делу „ДЕСПА“ Николе I Петровића Његоша
  • Мср Николина Хавран, Филозофски факултет у Новом Саду: Ружа багренолика и крин пољски, симболичке представе кнеза Лазара као мученика
  • Мр Драган Станојевић, Београд: Фреска Бој на Косову у храму у Старом Врбасу
  • Весна Гргуровић, Градски музеј Врбас: Орбаспалотаја – средњовековни Врбас
  • Модератор: Павле Орбовић

Градски музеј, 28. септембар у 13.00, 15.00 и 17.00 часова: Дечија радионица РУЖА И КРИН КАО СИМБОЛИ КРАЉЕВА

Градски музеј, 28. септембар у 18.00 часова: пројекција филма ПУТ ПОСУТ РУЖАМА

Извор: vrbas.net