На предлог председника општине Предрага Ројевића, Општинско веће донело је одлуку да се 2024. година прогласи годином културе у општини Врбас. У Ројевићевом предлогу који је усвојило Општинско веће наведено је да ће ове године бити реконструисани и у функцију стављени сви домови културе на територији општине Врбас.

"Успели смо да у претходне три године изградимо Дом културе у Равном Селу и  реконструишемо домове културе у Куцури и Бачком Добром Пољу. У току су обимни и свеобухватни радови на реконструкцији Дома културе у Врбасу. Очекујем да ускоро почне реконструкција објекта у Змајеву, а реконструисаћемо и Дом културе у Савином Селу. Домови културе су есенција друштвеног и културног живота и уз подршку Покрајинске владе сви домови на територији наше општине биће стављени у службу грађана. Захваљујући инвестиционом циклусу вредном више од 1,1 милијарди динара, осигураћемо да култура снажније него икад игра кључну улогу у развоју локалне заједнице. Реконструкцијом и модернизацијом домова културе у свим насељеним местима створићемо услове за организацију, реализацију и размену културних програма и садржаја. Домови културе су тачка која спаја и окупља људе, унапређујући целокупан културни, друштвени и привредни амбијент", рекао је Ројевић.

Дом културе у Равном Селу до темеља је изгорео у пожару 2016. Уместо згаришта уз подршку Покрајинске владе изграђен је нов објекат од близу 600 квадрата са 223 седишта. Ове године се завршава партерно уређење и уграђује најсавременија сценска опрема, тако да ће грађани Равног Села добити модеран простор у ком ће моћи да се реализују и најзахтевнији културни догађаји. Прошле године је са 11 милиона динара реконструисан Дом културе у Куцури од 710 квадрата, изграђен 1938. године. Постављен је нов кров, фасада и комплетна столарија, изведени су гипсарски радови на зидовима и плафонима, сређени подови и тоалети. Реконструисан је и Дом културе у Бачком Добром Пољу. Изведени су гипсарски радови, постављени нова фасада, расвета и седишта.

Ове године ће бити реконструсани домови културе у Савином Селу и Змајеву. Дом у Змајеву из 1955-6. године последњи пут је обновљен пре тачно 30 година, а од 2009. није у употреби. Покрајниска влада одобрила је 48,8 милиона динара, а радови на реконструкцији вредни 50,4 милиона динара ускоро треба да почну. И Дом културе у Савином Селу чека реконструкција. Биће сређени тоалети и седишта и изграђена недостајућа инфраструктура..

После скоро 35 година биће завршен и Дом културе у Врбасу. Прошле године су почели грађевинско-занатски радови, радови на електро, термо-машинским и инсталацијама противпожарне заштите, партерно уређење, уређење зелених површина и изградња и опремање савремене позоришне сале. Радови су вредни око 600 милиона динара, финансира их Покрајинска влада и очекује се да буду готови у 2025. години, након чега ће Врбас добити један од најсавременијих објеката у овом делу Војводине.

Ројевић је током седнице Општинског већа истакао да је у претходних 10 година у развој инфраструктуре, унапређење спорта, здравства и образовања у свим насељима у општини Врбас инвестирано 6,2 милијарди динара.

"И ове године настављамо с инвестицијама. Поред реконструкције домова културе, после више од 30 година биће завршен градски стадион, у шта се улаже 40,5 милиона динара. У модернизацију грејања у ОШ 'Братство - јединство' у Куцури инвестирамо 19,7, а у реконструикцију Дома здравља у Савином Селу 50 милиона динара. У сарадњи с Владом Србије улажемо 1,1 милиона евра у унапређење саобраћајне инфраструктуре. Један од најважнијих пројеката биће изградња кружног тока у улици Маршала Тита, код пијаце, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем грађана општине Врбас", рекао је Ројевић.

 

Извор: vrbas.net